Adakah usus kotor merbahayakan kesihatan ?

Pencernaan merupakan satu proses untuk menghadam makanan secara mekanik dan kimia kepada komponen yang lebih kecil supaya ia mudah diserap ke dalam salur darah. Organ yang terlibat di dalam proses pencernaan adalah usus. Segala makanan yang kita makan akan dibawa ke saluran usus. Kebanyakkan penyakit datangnya dari usus yang kotor

Usus Bersih
Usus Kotor

Usus yang kotor terjadi akibat makanan dan minuman yang tidak dapat dicerna akan berkumpul menjadi sampah dan boleh membahayakan kesihatan.Oleh itu , disini admin sharekan kenapa usus kotor sangat merbahayakan kesihatan.

Tanda-tanda usus anda kotor ?

Sembelit / Susah membuang air besar

Apabila anda mengalami sembelit , ini adalah tanda -tanda usus anda kotor . Makanan yang kurang sihat , mengabil ubat-ubatan akan mengakibatkan usus tidak mengeluarkan lendir. Lendir ini berfungsi untuk melancarkan saluran dalam usus supaya sampah yang terdapat dalam usus mudah dikeluarkan

Sembelit
Cepat merasa penat

Bisa akibat sisa-sisa makanan yang terdapat di dalam usus dapat masuk ke dalamdarah melalui saluran limfa . Ini akan mengakibatkan anda mudah penat , dan mudah untuk mendapat penyakit .

Mudah merasa penat / lelah
Bau mulut

Bau mulut merupakan tanda yang selalu kita dapat rasai . Ini terjadi apabila sisa makanan yang terdapat di dalam usus mengeluarkan gas yang berbau kurang sedap.

Mulut Berbau

Penyakit yang disebabkan oleh usus kotor

Penyakit pinggang dan hati

Toksin- toksin yang terdapat di dalam usus tersebut akan merebak ke bahagian buah pinggan dan hati

Masalah kulit

Kulit anda akan menjadi kering dan kelihatan kusam . Ini terjadi kerana proses pencernaan menganggu hidrasi tubuh badan anda.

Gangguan metabolisme

Kadar metabolisme akan menjadi lebih rendah dan menyebabkan anda tidak dapat membuang toksin dan juga racun di dalam tubuh badan dengan baik. Berat badan anda juga akan bertambah dan sukar untuk turun.

Kerosakkan kuku dan rambut

Kuku dan rambut akan kelihatan buruk disebabkan oleh racun yang terdapat di dalam usus anda. Racun yang terdapat di dalam usus akan meresap ke bahagian lain di dalam tubuh badan seperti kuku dan rambut

Kanser

Racun yang terdapat di dalam usus , akan menghasilkan tumor yang boleh megaktifkan sel-sel kanser

Cara membersihkan usus dengan tepat

Penggunaan Epal atau Cuka epal

Semua produk yang mempunyai epal mengandungi ejen pembersih yang baik untuk sistem peghadaman anda. Epal boleh membantu mengeluarkan toksin yang merbahaya di dalam usus anda .

Amalkan minum Chia Seed

Amalkan chia seed untuk mencucui usus anda bagi melancarkan proses peghadaman di dalam badan . Chia seed sangat membantu untuk mengurangkan berat badan anda

Makanan yang mempunyai klorofil

Sayur-sayuran dan buah-buahan sangat kaya dengan klorofil.Ia dapat membantu untuk melancarkan sistem percernaan serta membersihakan usus dan hati. Contoh sayur-sayuran yang mempunyai klorofil ialah asparagus , bayan ,kubis dan seleri.

Halia

Halia boleh membantu untuk merangsang usus besar untuk menjalani proses pencernaan agar segala toksin dapat dikeluarkan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *