Cara Mengatasi Masalah Bibir Kering

Masalah bibir kering merupakan masalah yang selalu terjadi kepada lelaki dan wanita tidak mengira umur. Punca sebenar bibir kering adalah kerana dehidrasi, kekurangan nutrisi ataupun mempunyai penyakit tertentu. Berikut adalah cara mengatasi masalah bibir kering:

1. Banyakkan Minum Air

Bagi mereka yang mempunyai bibir kering kerana dehidrasi, anda perlu minum lebih banyak hari setiap hari kerana anda kena memastikan badan anda sentiasa hidrat. Ini terutamanya semasa cuaca terlampau panas. Cara ini agak mengambil masa untuk kembali memulihkan bibir anda. Tetapi, dengan pengambilan air yang mencukupi, anda akan melihat bibir anda kembali pulih dari semasa ke semasa.

2. Pakai Pelembab Bibir dan Lip Balm

Kadang-kadang, minum air sahaja tidak mencukupi untuk mengatasi masalah bibir kering secara pantas. Jadi, dengan bantuan pelembab bibir ataupun lip balm. Pinky Roses Lipbalm oleh Jamu Ratu Malaya diformulasi khas untuk memulihkan bibir kering dan sentiasa melembabkan bibir. Berikut adalah kandungan Pinky Roses Lipbalm yang pasti membantu untuk mengatasi masalah ini:

  •  PATI ROS menghasilkan sumber anti oksida pada bibir dan merupakan satu asas semula jadi utk kelihatan segar dan wangi. Aroma yang kuat, selesa dan feminin.
  • MINYAK ZAITUN melembapkan bibir dan mengatasi kekeringan bibir dan penuaan.
  • BEESWAX mengandungi Vitamin A utk melindungi bibir dari kehitaman dan kekeringan dan juga kekusaman akibat penggunaan lipstick.
  • MINYAK HABBATUSAUDA merupakan anti bakteria bg melindungi bibir dari merekah.
  • SHEA BUTTER merawat dan mencantikkan bibir serta akan bertukar warna mengikut darah kita.

3. Mengelakkan Cuaca / Persekitaran Sejuk

Angin sejuk boleh membuatkan bibir kita terlebih kering dalam jangka masa yang sangat sebentar dan mengambil masa yang lama untuk pulih kembali. Jadi, cara yang terbaik adalah untuk mengelakkan berada di dalam persekitaran yang sejuk.

Jika anda terpaksa berada di sana, anda boleh memakai pelembab bibir sepanjang berada di sana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *